Home » , , , , , » Γλουταθειόνη, το Σπουδαιότερο Αντιοξειδωτικό του Οργανισμού

Γλουταθειόνη, το Σπουδαιότερο Αντιοξειδωτικό του Οργανισμού

Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2017 | 6:22 π.μ.

Η γλουταθειόνη είναι ένα πεπτίδιο (μία οργανική ένωση η οποία αποτελεί δομικό συστατικό των πρωτεϊνών) το οποίο παράγεται από τον ανθρώπινο οργανισμό με την ένωση τριών αμινοξέων: του Γλουταμινικού οξέος, της Κυστεΐνης και της Γλυκίνης.

Συντίθεται ενδοκυτταρικά και αποτελεί το σπουδαιότερο αντιοξειδωτικό του οργανισμού καθώς επιτελεί ένα πλήθος λειτουργιών για την διατήρηση ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος. Ένα μεγάλο μέρος της συγκεντρώνεται στο συκώτι, το κυριότερο όργανο αποτοξίνωσης του οργανισμού.

Συμμετέχει άμεσα στην εξουδετέρωση των ελευθέρων ριζών, στην εξουδετέρωση των βαρέων μετάλλων, στην απομάκρυνση των τοξινών, στην σύνθεση πρωτεϊνών, στην ενεργοποίηση και ενίσχυση της λειτουργίας κάποιων ενζύμων, στην σύνθεση και επισκευή του DNA, στον μεταβολισμό του υπεροξειδίου το υδρογόνου (Η2Ο2), στον μεταβολισμό της ομοκυστεΐνης.

Συνεργάζεται και ενισχύει την δράση δύο άλλων σημαντικών αντιοξειδωτικών ουσιών: της βιταμίνης C και της βιταμίνης Ε. Μειώνει τον αριθμό των κυτταρικών μεταλλάξεων, αναστέλλει την διαδικασία γήρανσης των κυττάρων, ενισχύει την μυική δύναμη και την αντοχή και λειτουργεί αποτοξινωτικά δεσμεύοντας την ακτινοβολία, τους καρκινογόνους παράγοντες, τα βαρέα μέταλλα και τα εντομοκτόνα βοηθώντας τον οργανισμό να τα αποβάλει μέσω των ούρων.

Η γλουταθειόνη μπορεί να προσληφθεί και μέσω της διατροφής καθώς βρίσκεται στα περισσότερα φρούτα και λαχανικά και στο κρέας. Τροφές που την περιέχουν είναι τα αυγά, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, η πρωτεΐνη του ορού γάλακτος, το γαϊδουράγκαθο, το σπανάκι, το σκόρδο, το κρεμμύδι, το αβοκάντο κ.α.

Όσο αυξάνεται η ηλικία μας, μειώνεται ο ρυθμός σύνθεσης της γλουταθειόνης από τον οργανισμό με αποτέλεσμα την μείωση της περιεκτικότητας της στα κύτταρα και την αυξημένη έκθεση του οργανισμού σε οξειδωτικές καταστάσεις.

Κλινικά έχει αποδειχθεί ότι ωφελεί άτομα με:

  • AIDS
  • Καρκίνο
  • Αυτοάνοσα νοσήματα
  • Άσθμα
  • Διαβήτη
  • Alzheimer
  • Parkinson
  • Σύνδρομο χρόνιας κοπώσεως
  • Παθήσεις των πνευμόνων
  • Παθήσεις του ήπατος
  • Καταρράκτη
Διατηρώντας υψηλά τα επίπεδα της γλουταθειόνης στον οργανισμό επιτυγχάνουμε την διατήρηση του ανοσοποιητικού μας συστήματος σε εξαιρετικό βαθμό καθιστώντας το ικανό να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε επίθεση από παθογόνους οργανισμούς ή λοιμώξεις, καθώς επίσης και τις καταστροφικές συνέπειες που προκαλεί το οξειδωτικό στρες.

Η δράση της ενισχύεται με την ύπαρξη άλλων ουσιών σε αυξημένο επίπεδο όπως το σελήνιο, το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος, το φολικό οξύ, οι βιταμίνες Β1, Β2, Β6, Β12, C και E.

ΘΕΜΑΤΑ

αίμα αυτοάνοσα νοσήματα λευκά αιμοσφαίρια αμινοξέα αναιμία ανοσοποιητικό σύστημα αντιοξειδωτικά δέρμα ερυθρά αιμοσφάιρια ηωσινόφυλλα καρκίνος λεμφαδένες λευκοπενία λευχαιμία λοιμώξεις μυελός των οστών AIDS body building superfoods άσθμα έρπης ζωστήρας ήπαρ αδένωμα αιμοσφαιρίνη αιμοχρωμάτωση ανεμοβλογιά ασθένειες βιταμίνες βλαστοκύτταρα γενετικές διαταραχές γλουταθειόνη γλυκοκορτικοειδή γονίδια δερματικές παθήσεις διαβήτης διατροφή εγκεφαλίτιδα εγκεφαλικό ελεύθερες ρίζες εξάνθημα επινεφρίδια ερυθροκυττάρωση ηωσινοπενία ηωσινοφιλία θρόμβοι θωρακική κύρτωση ιογενείς λοιμώξεις καμπούρα καρδιά κορτιζόλη κύφωση λίπωμα λιποσάρκωμα λιπώδης ιστός μεσογειακή αναιμία μεταδιδόμενες ασθένειες μυελόγραμμα μυξοειδές λιποσάρκωμα οστεοπόρωση ουδετερόφιλα πάγκρεας πολιομυελίτιδα πρεδνιζόνη πρωτεΐνες σάρκωμα σίδηρος σιδηροπενική αναιμία σπάνιες ασθένειες σπιρουλίνα σπονδυλική στήλη σπονδυλολίσθηση σπόνδυλοι σύνδρομο Cushing τρανσφερρίνη υγεία υπερηωσινοφιλικό σύνδρομο υπερκορτιζολισμός υπερτροφή υπόφυση φερριτίνη φωτοθεραπεία ψωρίαση ψωριασική αρθρίτιδα όγκος όρχεις