Home » , , , , , » Ψωρίαση: Τι την προκαλεί; Πως αντιμετωπίζεται;

Ψωρίαση: Τι την προκαλεί; Πως αντιμετωπίζεται;

Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2017 | 9:54 μ.μ.

Η ψωρίαση είναι μία σύνθετη, μη μεταδοτική, χρόνια φλεγμονώδης δερματική πάθηση, η οποία χαρακτηρίζεται από ερυθηματώδεις φολιδωτές πλάκες και προσβάλει κυρίως περιοχές όπως οι αγκώνες, τα γόνατα, το τριχωτό της κεφαλής, το πρόσωπο, τον κορμό, τις αρθρώσεις, τα νύχια, τα πέλματα και άλλα σημεία του σώματος ανεξαρτήτως φύλου ή ηλικίας.

Τα ακριβή αίτια της εμφάνισης της ψωρίασης είναι, μέχρι και σήμερα, άγνωστα. Κυρίως όμως οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες καθώς εκτιμάται ότι το 10% περίπου του ανθρώπινου πληθυσμού κληρονομεί ένα από τα γονίδια που μπορεί να την προκαλέσουν. Από αυτούς μόνο το ένα τρίτο θα την εκδηλώσει. Αν κάποιος κληρονομήσει γονίδια και από τους δύο του γονείς, οι πιθανότητες εμφάνισης πολλαπλασιάζονται.

Σοβαροί παράγοντες ενεργοποίησης της είναι το στρες, κάποιες λοιμώξεις, φαρμακευτικές αγωγές, τραυματισμοί καθώς επίσης και περιβαντολογικοί παράγοντες. Αυτοί προκαλούν διαταραχή του ανοσοποιητικού μας συστήματος με αποτέλεσμα την επιτάχυνση της κερατινοποίησης (ανανέωσης των κυττάρων) έως και 7 με 8 φορές γρηγορότερα και την δημιουργία λεπιών στο δέρμα. Σε έναν υγιή οργανισμό η διαδικασία αυτή διαρκεί περίπου 30 ημέρες.

Τα κυριότερα συμπτώματα της ψωρίασης είναι πόνος και κνησμός στα σημεία εμφάνισης της, αλλά ποικίλουν ανάλογα με τον τύπο και την σοβαρότητα της παθήσεως. Σε πολλά άτομα μπορεί να κρατήσουν εβδομάδες ή και μήνες και να δημιουργήσουν σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα προκαλώντας χαμηλή αυτοεκτίμηση και πολλές φορές κατάθλιψη και απομάκρυνση από το κοινωνικό σύνολο.


Ποιες είναι οι μορφές της ψωρίασης;

  • Κατά πλάκας (Psoriasis Vulgaris). Είναι ο πιο κοινός τύπος ψωρίασης καθώς εμφανίζεται σε περισσότερο από το 80% των περιπτώσεων και χαρακτηρίζεται από φλεγμονώδεις πλάκες ερυθρού δέρματος, διαφόρων μεγεθών και σχημάτων, καλυμμένες από ασημένια λέπια.
  • Σταγονοειδής. Κύριο χαρακτηριστικό της είναι οι μικρές ερυθρές κηλίδες που μοιάζουν με σταγόνες και συχνότερα σημεία εμφάνισης την πλάτη και τα άκρα.
  • Η Ανάστροφη (Ψωρίαση των πτυχών). Προσβάλει τις πτυχές του σώματος, όπως τις μασχάλες, τους γλουτούς, την βουβωνική χώρα, τα δάχτυλα, το στήθος, τα αυτιά.
  • Φλυκταινώδης. Λευκές ή κίτρινες φλύκταινες (φυσαλίδες με πύον) εμφανίζονται πάνω από το κόκκινο δέρμα. Παρουσιάζεται κυρίως στις παλάμες ή στα πέλματα αλλά μπορεί να εμφανιστεί και στο υπόλοιπο σώμα.
  • Ψωρίαση των νυχιών. Μπορεί να εμφανιστεί είτε στα νύχια των χεριών είτε στων ποδιών ή και στις δύο περιοχές ταυτόχρονα και συνήθως προσβάλει περισσότερα από ένα νύχια.
  • Η Ψωρίαση των γεννητικών οργάνων. Προσβάλει τα γεννητικά όργανα και των δύο φύλων.
  • Η Ερυθροδερμική. Χαρακτηρίζεται από φλεγμονή και ερυθρότητα όλου του δέρματος και αποτελεί την σοβαρότερη μορφή εκδήλωσης της.
Ένα μεγάλο ποσοστό (περίπου 20%) μπορεί να αναπτύξει ψωριασική αρθρίτιδα, φλεγμονή δηλαδή στις αρθρώσεις, η οποία αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα μπορεί να προκαλέσει πόνο, δυσκαμψία αλλά και μόνιμες βλάβες. Έντονες ενοχλήσεις στις αρθρώσεις, πρήξιμο ή δυσκολία στις κινήσεις των άκρων θα πρέπει να επιστήσουν την προσοχή μας και να επισπεύσουν μία επίσκεψη σε Ρευματολόγο ιατρό για την αποφυγή σοβαρότερων καταστάσεων.

Άτομα με ψωρίαση μπορεί να αναπτύξουν και άλλες μορφές αρθρίτιδας όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα ή η οστεοαρθρίτιδα και έχουν πολύ μεγάλες πιθανότητες να πάσχουν από ένα ακόμα αυτοάνοσο νόσημα.

Η διάγνωση της γίνεται από Δερματολόγο ιατρό ο οποίος θα εξετάσει τις πάσχουσες περιοχές είτε οπτικά είτε με βιοψία, αν κριθεί απαραίτητο και είναι αυτός που θα καθορίσει την κατάλληλη αγωγή για την αντιμετώπιση της.

Πως αντιμετωπίζεται η ψωρίαση;

Η ψωρίαση δεν θεραπεύεται. Είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα. Υπάρχουν όμως κάποιες αγωγές οι οποίες μπορούν να μειώσουν ή να εξαλείψουν τα συμπτώματα και οι συνηθέστερες από αυτές είναι:
  • Τοπική θεραπεία με εφαρμογή κρέμας, αλοιφής, γέλης, λοσιόν ή σαμπουάν απ'ευθείας πάνω στο δέρμα στην πάσχουσα περιοχή. Τα κυριότερα δραστικά συστατικά τους περιλαμβάνουν κορτικοστεροειδή, πίσσα, βιταμίνη Α ή D.
  • Συστηματική θεραπεία με λήψη συνταγογραφούμενων φαρμάκων από το στόμα η οποία είναι απαραίτητη σε σοβαρότερες μορφές ψωρίασης με συχνές εξάρσεις.
  • Φωτοθεραπεία με έκθεση της πάσχουσας περιοχής σε υπεριώδη ακτινοβολία με ακτίνες UVΒ ή UVΑ σε συνδυασμό με την λήψη ψωραλενίου
  • Βιολογικοί παράγοντες. Εξειδικευμένες θεραπείες με πρωτεΐνες που καλλιεργούνται στο εργαστήριο και δεν δημιουργούν τοξικότητα στο ήπαρ ή στους νεφρούς


ΘΕΜΑΤΑ

αίμα αυτοάνοσα νοσήματα λευκά αιμοσφαίρια αμινοξέα αναιμία ανοσοποιητικό σύστημα αντιοξειδωτικά δέρμα ερυθρά αιμοσφάιρια ηωσινόφυλλα καρκίνος λεμφαδένες λευκοπενία λευχαιμία λοιμώξεις μυελός των οστών AIDS body building superfoods άσθμα έρπης ζωστήρας ήπαρ αδένωμα αιμοσφαιρίνη αιμοχρωμάτωση ανεμοβλογιά ασθένειες βιταμίνες βλαστοκύτταρα γενετικές διαταραχές γλουταθειόνη γλυκοκορτικοειδή γονίδια δερματικές παθήσεις διαβήτης διατροφή εγκεφαλίτιδα εγκεφαλικό ελεύθερες ρίζες εξάνθημα επινεφρίδια ερυθροκυττάρωση ηωσινοπενία ηωσινοφιλία θρόμβοι θωρακική κύρτωση ιογενείς λοιμώξεις καμπούρα καρδιά κορτιζόλη κύφωση λίπωμα λιποσάρκωμα λιπώδης ιστός μεσογειακή αναιμία μεταδιδόμενες ασθένειες μυελόγραμμα μυξοειδές λιποσάρκωμα οστεοπόρωση ουδετερόφιλα πάγκρεας πολιομυελίτιδα πρεδνιζόνη πρωτεΐνες σάρκωμα σίδηρος σιδηροπενική αναιμία σπάνιες ασθένειες σπιρουλίνα σπονδυλική στήλη σπονδυλολίσθηση σπόνδυλοι σύνδρομο Cushing τρανσφερρίνη υγεία υπερηωσινοφιλικό σύνδρομο υπερκορτιζολισμός υπερτροφή υπόφυση φερριτίνη φωτοθεραπεία ψωρίαση ψωριασική αρθρίτιδα όγκος όρχεις