Home » , , , , , , , » Αυξημένα - Μειωμένα λευκά αιμοσφαίρια στο αίμα και παθήσεις που συνδέονται με αυτά

Αυξημένα - Μειωμένα λευκά αιμοσφαίρια στο αίμα και παθήσεις που συνδέονται με αυτά

Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017 | 12:51 π.μ.

Οποιαδήποτε αύξηση ή μείωση του αριθμού των λευκών αιμοσφαιρίων σε επίπεδα διαφορετικά του φυσιολογικού συνήθως κρύβει κινδύνους για την ομαλή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού.

Η σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος, ο ρόλος του οποίου είναι η προστασία του οργανισμού από οποιαδήποτε λοίμωξη ή μόλυνση που μπορεί να παρουσιαστεί τόσο από εξωγενείς όσο και από ενδογενείς παράγοντες, εξαρτάται από τα λευκά αιμοσφαίρια. Ο αμυντικός ρόλος τους, τους επιτρέπει να μεταναστεύουν από την κυκλοφορία του αίματος σε ιστούς που εμφανίζουν φλεγμονή ή μόλυνση από την εισβολή ξένων ουσιών στον οργανισμό και να τους καταπολεμούν αποτελεσματικά.


Η σπουδαιότητα τους είναι τόσο μεγάλη που εκτός από την καταπολέμηση των λοιμώξεων παίζουν καθοριστικό ρόλο στην αφομοίωση ενός μοσχεύματος από τον ανθρώπινο οργανισμό αφού αν το θεωρήσουν ως ξένο σώμα το καταστρέφουν.

Ο κύκλος ζωής των λευκών αιμοσφαιρίων είναι πολύ σύντομος καθώς η διάρκεια ζωής τους κρατάει από μερικές ημέρες μέχρι και μερικές εβδομάδες. Η παραγωγή τους γίνεται από διάφορα όργανα του σώματος όπως ο μυελός των οστών, ο σπλήνας, ο θύμος αδένας, οι λεμφαδένες και οι αμυγδαλές. Ο αριθμός τους είναι πολύ μικρότερος από αυτόν των ερυθρών αιμοσφαιρίων.


Στα λευκά αιμοσφαίρια ανήκουν:
  1. Τα Ουδετερόφιλα τα οποία αποτελούν το 40 -70% του συνολικού όγκου των λευκών αιμοσφαιρίων και ο ρόλος τους είναι η προστασία του οργανισμού από οποιαδήποτε βακτηριακή ή μυκητιασική λοίμωξη. Η διάρκεια ζωής τους είναι μικρότερη των 24 ωρών και έχουν την ικανότητα μετακίνησης από το αίμα προς τους τραυματισμένους ή μολυσμένους ιστούς. Ανήκουν στα φαγοκύτταρα, τα κύτταρα που έχουν την ικανότητα ενσωμάτωσης και αφομοίωσης των παθογόνων οργανισμών.
  2. Τα Βασεόφιλα τα οποία αποτελούν το 0,5 - 1% του συνολικού όγκου και δρουν προστατευτικά απέναντι στις αλλεργίες με την απελευθέρωση μιας χημικής ουσίας, της ισταμίνης.
  3. Τα Ηωσινόφιλα τα οποία αποτελούν το 1-5% του συνολικού όγκου και προστατεύουν τον οργανισμό από οποιαδήποτε παρασιτική λοίμωξη. Ανήκουν και αυτά στα φαγοκύτταρα παίζοντας καθοριστικό ρόλο στην καταπολέμηση των αλλεργιών και την καταστροφή των παρασίτων.
  4. Τα Μονοκύτταρα τα οποία αποτελούν το 2 - 10% του συνολικού όγκου. Απελευθερώνονται από τον μυελό των οστών και δια μέσου της κυκλοφορίας του αίματος μπαίνουν στους ιστούς και μετατρέπονται σε μακροφάγα.
  5. Τα Λεμφοκύτταρα τα οποία αποτελούν το 20 - 45% του συνολικού όγκου των λευκών αιμοσφαιρίων. Οι 3 τύποι των λεμφοκυττάρων είναι: τα Β λεμφοκύτταρα τα οποία αναπτύσσονται στον μυελό των οστών, τα Τ λεμφοκύτταρα τα οποία αναπτύσσονται στον θύμο αδένα και τα λεμφοκύτταρα φυσικοί δολοφόνοι. Ο ρόλος των Β λεμφοκυττάρων είναι η παραγωγή αντισωμάτων εναντίον των τοξινών και των βακτηρίων. Ο ρόλος των Τ λεμφοκυττάρων είναι η επίθεση ενάντια στα ίδια τα κύτταρα όταν έχουν μολυνθεί από ιούς ή έχουν γίνει καρκινογόνα.
Ο φυσιολογικός αριθμός των λευκών αιμοσφαιρίων στο αίμα κυμαίνεται ανάμεσα στις 4.000 έως και 11.000 ανά κυβικό χιλιοστό δηλαδή όσο είναι μία σταγόνα αίματος. Μεταβολές στον αριθμό τους εκτός αυτών των ορίων προκαλεί σημαντικές διαταραχές στην λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Όταν παρουσιάζεται μείωση του αριθμού κάτω από το κατώτερο όριο των φυσιολογικών επιπέδων τότε η κατάσταση ονομάζεται λευκοπενία ενώ αντίθετα η αύξηση τους πάνω από τα φυσιολογικά όρια ονομάζεται λευκοκυττάρωση και μπορεί να οφείλεται σε νέκρωση ιστών, σε κακοήθεις νεοπλασίες, σε φλεγμονές ή λοιμώξεις, σε μεταβολικές διαταραχές, σε δηλητηρίαση.

Ο χαμηλός αριθμός λευκών αιμοσφαιρίων μπορεί να κρύβει μία σοβαρή ασθένεια όπως απλαστική αναιμία, υπερθυρεοειδισμό ή παρενέργειες από την λήψη κάποιων φαρμάκων, ακτινοβολίας ή χημειοθεραπείας.

Όταν υπάρχει ιδιαίτερα αυξημένος αριθμός λευκών αιμοσφαιρίων μπορεί να υπάρχει λευχαιμία.

Σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος παίζει μία σωστή δίαιτα πλούσια σε βιταμίνες C και E αλλά και ψευδάργυρο, σελήνιο και σκόρδο.

ΘΕΜΑΤΑ

αίμα αυτοάνοσα νοσήματα λευκά αιμοσφαίρια αμινοξέα αναιμία ανοσοποιητικό σύστημα αντιοξειδωτικά δέρμα ερυθρά αιμοσφάιρια ηωσινόφυλλα καρκίνος λεμφαδένες λευκοπενία λευχαιμία λοιμώξεις μυελός των οστών AIDS body building superfoods άσθμα έρπης ζωστήρας ήπαρ αδένωμα αιμοσφαιρίνη αιμοχρωμάτωση ανεμοβλογιά ασθένειες βιταμίνες βλαστοκύτταρα γενετικές διαταραχές γλουταθειόνη γλυκοκορτικοειδή γονίδια δερματικές παθήσεις διαβήτης διατροφή εγκεφαλίτιδα εγκεφαλικό ελεύθερες ρίζες εξάνθημα επινεφρίδια ερυθροκυττάρωση ηωσινοπενία ηωσινοφιλία θρόμβοι θωρακική κύρτωση ιογενείς λοιμώξεις καμπούρα καρδιά κορτιζόλη κύφωση λίπωμα λιποσάρκωμα λιπώδης ιστός μεσογειακή αναιμία μεταδιδόμενες ασθένειες μυελόγραμμα μυξοειδές λιποσάρκωμα οστεοπόρωση ουδετερόφιλα πάγκρεας πολιομυελίτιδα πρεδνιζόνη πρωτεΐνες σάρκωμα σίδηρος σιδηροπενική αναιμία σπάνιες ασθένειες σπιρουλίνα σπονδυλική στήλη σπονδυλολίσθηση σπόνδυλοι σύνδρομο Cushing τρανσφερρίνη υγεία υπερηωσινοφιλικό σύνδρομο υπερκορτιζολισμός υπερτροφή υπόφυση φερριτίνη φωτοθεραπεία ψωρίαση ψωριασική αρθρίτιδα όγκος όρχεις