Λιποσάρκωμα: Είδη, συμπτώματα και θεραπεία

Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2017 | 5:50 μ.μ.

Το λιποσάρκωμα αποτελεί μία από τις σπάνιες μορφές καρκίνου των μαλακών μορίων (μύες, τένοντες, συνδετικοί ιστοί, λίπος, αιμοφόρα αγγεία, νεύρα) και μπορεί να παρουσιαστεί σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος, στο στήθος, στην πλάτη, στο λαιμό, αλλά συχνότερα όμως στην κοιλιά και στα άκρα. Το 50% περίπου των περιστατικών παρουσιάζεται στην περιοχή του μηρού.


Παράγοντες αύξησης του κινδύνου εμφάνισης του σαρκώματος είναι η έκθεση σε χημικές ουσίες ή σε ακτινοβολία, σε κληρονομικές ασθένειες ή σε εξασθένιση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Το λιποσάρκωμα δεν είναι μέχρι και σήμερα γνωστό από τι προκαλείται αλλά υπεύθυνοι θεωρούνται κληρονομικοί παράγοντες και ελαττωματικά γονίδια. Πολλές φορές εμφανίζεται σε μία περιοχή του σώματος όπου υπάρχει τραυματισμός. Αποτελεί την δεύτερη συνηθέστερη μορφή σαρκωμάτων των μαλακών ιστών.

Το λιποσάρκωμα σε άλλες περιπτώσεις αναπτύσσεται αργά και σε άλλες πολύ γρήγορα και είναι διαφορετικό από το λίπωμα, το οποίο είναι καλοήθης όγκος που αναπτύσσεται στα λιποκύτταρα και δεν εξελίσσεται σε καρκινικό λιποσάρκωμα

Εμφανίζεται συνήθως σε άτομα ηλικίας άνω των 45 ετών και πιο συχνά στους άνδρες. Τις περισσότερες φορές, δεν προκαλεί κάποια συμπτώματα ή πόνο παρά μόνο την εμφάνιση κάποιου εξογκώματος κάτω από το δέρμα κατά την ψηλάφηση. Η ύπαρξη μεγαλύτερων όγκων μπορεί να προκαλέσουν πόνο ή να επηρεάσουν την λειτουργία κάποιων οργάνων καθώς ασκούν πίεση στα νεύρα.

Τα 4 είδη λιποσαρκώματος:
  • Το καλά διαφοροποιημένο. Είναι το πιο συνηθισμένο.
  • Το αποδιαφοροποιημένο
  • Το μυξοειδές
  • Το πλειόμορφο. Είναι το σπανιότερο από όλα.
Η διάγνωση γίνεται με φυσική εξέταση, η οποία περιλαμβάνει την ψηλάφηση και ακολουθούν εξετάσεις απεικόνισης όπως η μαγνητική τομογραφία και η ακτινογραφία και αν χρειαστεί γίνεται βιοψία.

Η πιο συνηθισμένη θεραπεία για την αντιμετώπιση του λιποσαρκώματος είναι η χειρουργική επέμβαση με την οποία αφαιρείται ο όγκος. Τις περισσότερες φορές ακολουθείται ακτινοθεραπεία ή χημειοθεραπεία. Η μη γρήγορη αντιμετώπιση του μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο.

ΘΕΜΑΤΑ

αίμα αυτοάνοσα νοσήματα λευκά αιμοσφαίρια αμινοξέα αναιμία ανοσοποιητικό σύστημα αντιοξειδωτικά δέρμα ερυθρά αιμοσφάιρια ηωσινόφυλλα καρκίνος λεμφαδένες λευκοπενία λευχαιμία λοιμώξεις μυελός των οστών AIDS body building superfoods άσθμα έρπης ζωστήρας ήπαρ αδένωμα αιμοσφαιρίνη αιμοχρωμάτωση ανεμοβλογιά ασθένειες βιταμίνες βλαστοκύτταρα γενετικές διαταραχές γλουταθειόνη γλυκοκορτικοειδή γονίδια δερματικές παθήσεις διαβήτης διατροφή εγκεφαλίτιδα εγκεφαλικό ελεύθερες ρίζες εξάνθημα επινεφρίδια ερυθροκυττάρωση ηωσινοπενία ηωσινοφιλία θρόμβοι θωρακική κύρτωση ιογενείς λοιμώξεις καμπούρα καρδιά κορτιζόλη κύφωση λίπωμα λιποσάρκωμα λιπώδης ιστός μεσογειακή αναιμία μεταδιδόμενες ασθένειες μυελόγραμμα μυξοειδές λιποσάρκωμα οστεοπόρωση ουδετερόφιλα πάγκρεας πολιομυελίτιδα πρεδνιζόνη πρωτεΐνες σάρκωμα σίδηρος σιδηροπενική αναιμία σπάνιες ασθένειες σπιρουλίνα σπονδυλική στήλη σπονδυλολίσθηση σπόνδυλοι σύνδρομο Cushing τρανσφερρίνη υγεία υπερηωσινοφιλικό σύνδρομο υπερκορτιζολισμός υπερτροφή υπόφυση φερριτίνη φωτοθεραπεία ψωρίαση ψωριασική αρθρίτιδα όγκος όρχεις