Home » , , , , , , , » Κύφωση σπονδυλικής στήλης - Θεραπεία και αντιμετώπιση

Κύφωση σπονδυλικής στήλης - Θεραπεία και αντιμετώπιση

Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014 | 8:53 μ.μ.

Κύφωση ή καμπούρα είναι η παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης, η θωρακική κύρτωση προς τα εμπρός, σε βαθμό μεγαλύτερο των 45 μοιρών. Μπορεί να προκαλέσει πόνο λόγω της υπερβολικής πιέσεως στην σπονδυλική στήλη ή δυσκολία στην αναπνοή λόγω της πίεσης στους πνεύμονες.


Η κύφωση παρουσιάζεται συχνότερα κατά την εφηβεία αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες ενώ εμφανίζεται συχνότερα στην θωρακική μοίρα παρόλο που μπορεί να επηρεάσει την αυχενική ή οσφυική μοίρα.

Οι κυριότερες αιτίες εμφάνισης της κυφώσεως είναι:
  • Κακή στάση του σώματος
  • Ανωμαλία στην ανάπτυξη των σπονδύλων κατά την γέννηση
  • Κατάγματα σπονδύλων
  • Σπονδυλολίσθηση
  • Αυχενική σπονδύλωση
  • Λοιμώδη νοσήματα
  • Αρθρίτιδα
  • Οστεοπόρωση
  • Πολιομυελίτιδα
  • Χειρουργική επέμβαση
Οι συνηθέστερες μορφές κύφωσης είναι: αυτή που δημιουργείται από την κακή στάση του σώματος και η νεανική κύφωση ή νόσος του Scheuermann, η οποία εμφανίζεται κυρίως στην εφηβεία και συχνότερα στα αγόρια και αντιμετωπίζεται με εξειδικευμένη θεραπεία, με την εφαρμογή κηδεμόνα που γίνεται σε κυρτώσεις μεγαλύτερες των 50 μοιρών.

Η αντιμετώπιση της κυφώσεως από κακή στάση του κορμού δεν γίνεται με κάποια ειδική θεραπεία αλλά με την διόρθωση της στάσης του στη σωστή θέση και με την ενασχόληση με αθλητικές δραστηριότητες. Με τις κατάλληλες ασκήσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν την ενδυνάμωση των κοιλιακών, των ραχιαίων και των θωρακικών μυών, μπορεί να επιτευχθεί πολύ καλό αποτέλεσμα.

Η θεραπεία της κυφώσεως καθορίζεται από τον γιατρό με βάση το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς, την ηλικία, την σοβαρότητα της κατάστασης και στοχεύει στην ανακούφιση από τον πόνο, την διόρθωση της παραμορφώσεως της σπονδυλικής στήλης αλλά και την πρόληψη επιδείνωσης της και περιλαμβάνει κυρίως τις φυσικοθεραπείες και τις ασκήσεις, την χρήση κηδεμόνα, την φαρμακευτική αγωγή και σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις με πολύ μεγάλη κύρτωση, την χειρουργική αποκατάσταση.

ΘΕΜΑΤΑ

αίμα αυτοάνοσα νοσήματα λευκά αιμοσφαίρια αμινοξέα αναιμία ανοσοποιητικό σύστημα αντιοξειδωτικά δέρμα ερυθρά αιμοσφάιρια ηωσινόφυλλα καρκίνος λεμφαδένες λευκοπενία λευχαιμία λοιμώξεις μυελός των οστών AIDS body building superfoods άσθμα έρπης ζωστήρας ήπαρ αδένωμα αιμοσφαιρίνη αιμοχρωμάτωση ανεμοβλογιά ασθένειες βιταμίνες βλαστοκύτταρα γενετικές διαταραχές γλουταθειόνη γλυκοκορτικοειδή γονίδια δερματικές παθήσεις διαβήτης διατροφή εγκεφαλίτιδα εγκεφαλικό ελεύθερες ρίζες εξάνθημα επινεφρίδια ερυθροκυττάρωση ηωσινοπενία ηωσινοφιλία θρόμβοι θωρακική κύρτωση ιογενείς λοιμώξεις καμπούρα καρδιά κορτιζόλη κύφωση λίπωμα λιποσάρκωμα λιπώδης ιστός μεσογειακή αναιμία μεταδιδόμενες ασθένειες μυελόγραμμα μυξοειδές λιποσάρκωμα οστεοπόρωση ουδετερόφιλα πάγκρεας πολιομυελίτιδα πρεδνιζόνη πρωτεΐνες σάρκωμα σίδηρος σιδηροπενική αναιμία σπάνιες ασθένειες σπιρουλίνα σπονδυλική στήλη σπονδυλολίσθηση σπόνδυλοι σύνδρομο Cushing τρανσφερρίνη υγεία υπερηωσινοφιλικό σύνδρομο υπερκορτιζολισμός υπερτροφή υπόφυση φερριτίνη φωτοθεραπεία ψωρίαση ψωριασική αρθρίτιδα όγκος όρχεις