Home » , , , , , , » Αναιμία: Πως αντιμετωπίζεται; Αίτια - Συμπτώματα - Θεραπεία

Αναιμία: Πως αντιμετωπίζεται; Αίτια - Συμπτώματα - Θεραπεία

Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014 | 9:58 π.μ.

Αναιμία είναι η μείωση της ποσότητας της αιμοσφαιρίνης στο αίμα, κάτω από τα φυσιολογικά επίπεδα. Η αιμοσφαιρίνη είναι η πρωτεΐνη των ερυθρών αιμοσφαιρίων η οποία είναι υπεύθυνη για την μεταφορά του οξυγόνου στους ιστούς  και γενικότερα σε όλο το σώμα. Η ελλιπής οξυγόνωση των ιστών και των οργάνων μπορεί να προκαλέσει πολύ σοβαρές βλάβες.


Ανάλογα με τα αίτια που την προκαλούν ταξινομείται σε διάφορες κατηγορίες.

Οι 7 τύποι αναιμίας είναι:
  • Η σιδηροπενική αναιμία. Αποτελεί την πιο συχνή μορφή αναιμίας στον κόσμο σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.Οφείλεται στην έλλειψη σιδήρου λόγω κακής διατροφής, αδυναμίας απορρόφησης του από το λεπτό έντερο, χρόνιας διάρροιας, δυσαπορρόφησης ή χρόνιας απώλειας αίματος λόγω διαφόρων καταστάσεων όπως αιμορραγίας, πεπτικού έλκους, γαστρίτιδας, υπερβολικής εμμηνόρροιας η αιμορροΐδων. Τα συνηθέστερα συμπτώματα που παρουσιάζει είναι αδυναμία, κόπωση, δύσπνοια, ζάλη, ταχυκαρδία. Ανάλογα με τα αίτια και την σοβαρότητα της κάθε περίπτωσης η θεραπεία της περιλαμβάνει αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες και συγκεκριμένη δίαιτα, φαρμακευτική αγωγή, μετάγγιση αίματος, ενδοφλέβια χορήγηση σιδήρου, χειρουργική επέμβαση.
  • Η Δρεπανοκυτταρική αναιμία. Οφείλεται στην παραμόρφωση του σχήματος της αιμοσφαιρίνης και των ερυθρών αιμοσφαιρίων σε σχήμα δρεπανιού ή "C", τα οποία εμποδίζουν τη ροή του αίματος στα αιμοφόρα αγγεία, προκαλώντας διάφορα συμπτώματα όπως πόνο, λοιμώξεις και σοβαρές βλάβες στα όργανα. Επειδή είναι μία κληρονομική ασθένεια, η θεραπεία που ακολουθείται έχει ως στόχο την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων και των επιπλοκών που μπορεί να προκύψουν.
  • Η Θαλασσαιμία. Χωρίζεται σε άλφα και βήτα Θαλασσαιμία με διάφορες υποκατηγορίες ανάλογα με τον αριθμό των γονιδίων που κληροδοτούνται από τους γονείς. Η πιο σοβαρή μορφή είναι η τύπου άλφα, η οποία ταξινομείται σε 4 κατηγορίες με πιο επικίνδυνη τον εμβρυϊκό ύδρωπα που σε πολλές περιπτώσεις είναι θανατηφόρος. Η θαλασσαιμία τύπου βήτα, είναι γνωστή και ως μεσογειακή αναιμία ή αναιμία του Cooley. Τα κυριότερα αίτια της είναι η απουσία ή η γονιδιακή μετάλλαξη λόγω κληρονομικών διαταραχών. Τα συμπτώματα που παρουσιάζονται είναι κόπωση, δύσπνοια, χλωμή όψη, ανορεξία, ζάλη, σκουρόχρωμα ούρα, ίκτερος, οστικά ή καρδιακά προβλήματα, διευρυμένος σπλήνας ή πάγκρεας. Τα άτομα με το στίγμα της θαλασσαιμίας δεν χρειάζεται να ακολουθήσουν κάποια ειδική αγωγή ή να κάνουν χρήση φαρμάκων. Σε περιπτώσεις όμως σοβαρής θαλασσαιμίας ακολουθείται φαρμακευτική αγωγή και συνήθως γίνονται μεταγγίσεις αίματος ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
  • Η αιμολυτική αναιμία. Οφείλεται στη μειωμένη διάρκεια ζωής των ερυθρών αιμοσφαιρίων, μικρότερη δηλαδή των 120 περίπου ημερών. Διακρίνεται σε συγγενή και επίκτητη, σε οξεία και χρόνια και σε αυτοάνοση. Τα συμπτώματα της είναι ίκτερος, χολολιθίαση, δύσπνοια, χλωμή όψη. Η θεραπεία της συνήθως περιλαμβάνει χορήγηση φαρμάκων, μεταγγίσεις αίματος, χειρουργική επέμβαση, μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων ή μυελού των οστών.
  • Η απλαστική αναιμία. Είναι μία σπάνια αλλά σοβαρή περίπτωση, της οποίας η εμφάνιση μπορεί να είναι ξαφνική και η επιδείνωση της απότομη, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και οφείλεται σε μία σοβαρή διαταραχή του μυελού των οστών ο οποίος δεν παράγει νέα κύτταρα του αίματος. Η εμφάνιση της, πολλές φορές, είναι αγνώστου αιτίας αλλά συνήθως οφείλεται σε βλάβες των βλαστικών κυττάρων, στη χρήση κάποιων φαρμάκων, σε έκθεση σε ακτινοβολία ή υποβολή σε χημειοθεραπεία, σε λοιμώδεις νόσους, σε αυτοάνοσα νοσήματα, σε κληρονομικές παθήσεις, σε έκθεση σε τοξικές ουσίες. Η θεραπεία που ακολουθείται περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή, μεταγγίσεις αίματος, μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων ή μυελού των οστών.
  • Η κακοήθης αναιμία ή αναιμία Addison-Biermer. Είναι μία μορφή μεγαλοβλαστικής αναιμίας. Οφείλεται στην απουσία ή την αδυναμία απορρόφησης της βιταμίνης Β12 (Κοβαλαμίνη) από τον οργανισμό. Τα συμπτώματα που παρουσιάζονται είναι ζάλη, δύσπνοια, εμβοές, αδυναμία, κόπωση. Τα κυριότερα αίτια εμφάνισης της είναι η έλλειψη ενδογενούς παράγοντα, χειρουργική αφαίρεση τμήματος του στομάχου ή του λεπτού εντέρου, αυτοάνοσα νοσήματα. Η θεραπεία της γίνεται με την χορήγηση βιταμίνης Β12 σε συνδυασμό με την βελτίωση της διατροφής.
  • Η αναιμία Fanconi. Είναι μία πολύ σπάνια κληρονομική διαταραχή, η οποία οδηγεί σε ανεπάρκεια του μυελού των οστών και οφείλεται στην κληροδότηση του ίδιου ελαττωματικού γονιδίου στο παιδί τους. Τα γενετικά προβλήματα που μπορεί να παρουσιαστούν είναι σκελετικές ανωμαλίες, ανωμαλία σε όργανα όπως οι νεφροί, τα μάτια, τα αυτιά, την καρδιά, αποχρωματισμό του δέρματος. Αναπτυξιακά προβλήματα που μπορεί να παρουσιαστούν είναι χαμηλό βάρος γέννησης, καθυστερημένη ανάπτυξη, ανορεξία, πνευματική αναπηρία. Η αναιμία Fanconi, δεν έχει κάποια θεραπεία αλλά αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της με μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων ή μυελού των οστών, με χορήγηση ανδρογόνων ή αυξητικών παραγόντων, με χειρουργική επέμβαση.

ΘΕΜΑΤΑ

αίμα αυτοάνοσα νοσήματα λευκά αιμοσφαίρια αμινοξέα αναιμία ανοσοποιητικό σύστημα αντιοξειδωτικά δέρμα ερυθρά αιμοσφάιρια ηωσινόφυλλα καρκίνος λεμφαδένες λευκοπενία λευχαιμία λοιμώξεις μυελός των οστών AIDS body building superfoods άσθμα έρπης ζωστήρας ήπαρ αδένωμα αιμοσφαιρίνη αιμοχρωμάτωση ανεμοβλογιά ασθένειες βιταμίνες βλαστοκύτταρα γενετικές διαταραχές γλουταθειόνη γλυκοκορτικοειδή γονίδια δερματικές παθήσεις διαβήτης διατροφή εγκεφαλίτιδα εγκεφαλικό ελεύθερες ρίζες εξάνθημα επινεφρίδια ερυθροκυττάρωση ηωσινοπενία ηωσινοφιλία θρόμβοι θωρακική κύρτωση ιογενείς λοιμώξεις καμπούρα καρδιά κορτιζόλη κύφωση λίπωμα λιποσάρκωμα λιπώδης ιστός μεσογειακή αναιμία μεταδιδόμενες ασθένειες μυελόγραμμα μυξοειδές λιποσάρκωμα οστεοπόρωση ουδετερόφιλα πάγκρεας πολιομυελίτιδα πρεδνιζόνη πρωτεΐνες σάρκωμα σίδηρος σιδηροπενική αναιμία σπάνιες ασθένειες σπιρουλίνα σπονδυλική στήλη σπονδυλολίσθηση σπόνδυλοι σύνδρομο Cushing τρανσφερρίνη υγεία υπερηωσινοφιλικό σύνδρομο υπερκορτιζολισμός υπερτροφή υπόφυση φερριτίνη φωτοθεραπεία ψωρίαση ψωριασική αρθρίτιδα όγκος όρχεις